Råd og tips til deg som har med barn på reise

Råd og tips til deg som har med barn på reise

Skal du ut å reise med barn i sommer? Barn er generelt mer utsatt for helseproblemer, inkludert når de er på ferie. Da er det trygt å vite at du som WaterCircles-kunde har digital legehjelp i lommen 24/7, 365 dager i året. Her er noen tips fra Helsetelefonen for å sikre en god ferieopplevelse.


Beskyttelse mot varme og heteslag

Barn er mer påvirket av varme enn voksne. Begrens eksponering for direkte sollys og sørg for rikelig påfyll av vann. En god regel for væskeinntak er ofte og lite, og ikke mye på en gang. Typiske tegn på overoppheting er slapphet, tap av appetitt, kvalme og oppkast – Barn trenger at voksne passer på, de har ikke samme evne til selvregulering. Det er viktig med gode pauser i skyggen gjennom dagen.

Solbeskyttelse for barn

Barnets hud er mer sensitiv enn en voksen, og krever ekstra beskyttelse mot solen. Bruk solkrem med høy solfaktor og påfør det flere ganger i løpet av dagen. Tettsittende og lettvekts-klær som bomull, kan også bidra til å beskytte mot solstrålene. Du får også kjøpt UV-klær med solfaktor som kan gjøre stranddagen litt enklere for både foreldre og barn. I tillegg bør du ha en caps eller solhatt som dekker nakke og skuldre, og som i tillegg gjør at øynene blir beskyttet mot sterkt sollys. 

Selv om barnet er godt beskyttet, er det lurt å ta pauser i skyggen og holde seg unna strand, sol og bad i de timene hvor solen er sterkest. 

Hvordan forebygge «ferieører«

Barn er ofte mer utsatt for såkalte “ferieører” En betennelse i øregangen som lett kan oppstå ved mye bading i basseng, og som er svært vanlig på sydenferier.Smuss og bakterier legger seg i øregangen og kan skape betennelser. Et godt tips er å alltid dusje kropp, hode og skylle øregangen godt med rent vann etter en dag i bassenget. Det er både forebyggende og rensende, og kan forhindre øreverk og bihulebetennelser.

Behandling av sår og skrubbsår

Lek og fysisk aktivitet kan føre til mindre skader på huden. Det er derfor viktig å ha med seg nødvendige førstehjelpsartikler, inkludert et antiseptisk middel for rensing av sår (f.eks. klorhexidin)

Vaksinasjoner

Planlegger dere en reise til eksotiske steder, er det viktig å sikre at barnets grunnvaksinasjon eller reisevaksinasjon er oppdatert. Noen vaksiner kan fremskyndes om nødvendig. Snakk med helse sykepleier i god tid før avreise, for å diskutere eventuelle tilleggs vaksinasjoner som kan være nødvendig. Barn bør også vaksineres mot hepatitt A i områder der dette er anbefalt. Ved usikkerhet, søk råd fra en av Helsetelefonens spesialister innen reisemedisin.

Å reise med barn krever gode forberedelser. 

Skulle noe uforutsett skje på reisen, er det viktig med en god reiseforsikring. Det gjør at du kan føle deg trygg på at du vil få den hjelpen du trenger, hvis dere skulle være så uheldig å bli syke på tur. Helsetelefonen er bare en liten telefon unna, og gjennom erfarne sykepleiere og leger kan du få nødvendig råd og tips også når du er på reise i utlandet.

Liten sjekkliste: 

  • Temperaturmåler
  • Solbeskyttende produkter
  • Liten parasoll
  • Sårstell/plaster og desinfiserende middel
  • Sårsalve
  • Kløstillende krem (insektsbitt)
  • Febernedsettende medikamenter
  • Nesespray

Kontakt Helsetelefonen

Ring Helsetelefonen på: 22 13 91 37
Send e-post til: info@helsetelefonen.no

Helsetelefonen er åpen 24/7 - 365 dager i året.

Last ned Helsetelefonen-appen!

Helsetelefonen for iOS Helsetelefonen for Android