Hjelp, jeg har fått flåttbitt! – Verdifulle og nyttige råd

En person sin hånd som har fått flåttbitt av en flått

Flåtten synes å være mer fremtredende i år, men vet du hvor den trives mest? Hva er det beste handlingsforløpet hvis du blir bitt? WaterCircles’ helsetelefon er klar med svar og veiledning.


«Vi ser en økende trend i flått-forekomst. Mange kontakter oss for å få råd om flåttbitt og tilhørende utslett,» sier Jan Einar Vaage, lege og medisinsk fagansvarlig hos Helsetelefonen. Vaage har verdifulle råd til alle som tilbringer tid utendørs, spesielt i områder med mye skog og buskas.

Når du blir bitt av en flått, er det avgjørende å fjerne flåtten så snart som mulig. Dette kan gjøres enten manuelt eller ved hjelp av en pinsett. Skogflått kan overføre to sykdommer: TBE, en sjelden, men alvorlig virussykdom, og borreliose, en bakteriesykdom som krever antibiotikabehandling.

«Din beste forsvar er å være informert,» sier Vaage. «Mens flåtten er mest utbredt langs kysten av Norge, fra Oslofjorden til Trøndelag, kan den også finnes i høyt gress, busker, kratt og noen steder i Innlandet.»

WaterCircles forsikring hjelper deg gjennom flåttsesongen med vår tilgjengelige helsetelefon. Hvis du blir bitt, har vi eksperter tilgjengelige som kan vurdere bilder av bittstedet og utslettet ditt. Vi er her for å gi deg råd og veiledning, og vi kan også hjelpe med vaksinasjonsråd. Skulle du trenge antibiotika, kan vi gi deg råd om hvordan du kan få resept fra fastlegen din.

«Kontakt oss hvis du er i tvil. Vi er her for å hjelpe deg,» oppfordrer Vaage.

For å gi deg de beste tipsene for å håndtere flått, har WaterCircles helsetelefon utviklet en liste over «flåttvettregler». Disse reglene gir deg et omfattende sett av beste praksis for å minimere risikoen for flåttbitt, inkludert hvordan man kler seg, hvordan man oppfører seg utendørs, hvordan man sjekker for flått, og hva man skal gjøre hvis man blir bitt.

Flåttvettreglene

  1. Fjern flåtten så fort som mulig. I motsetning til borrelia, kan TBE-viruset overføres idet flåtten biter
  2. Bruk sti og vei, og unngå høyt gress, lyng og buskas
  3. Dekk til huden når du ferdes i områder med mye flått
  4. Bruk lyse klær – da blir det enklere å få øye på flåtten
  5. Sjekk deg selv og barna ofte. Flåtten kan krype rundt i flere timer før den biter seg fast.  
  6. Hold den unna. Bruk gjerne flått- eller myggmiddel.
  7. Hold gress i hagen kort – det gir færre flått
  8. Sjekk både deg selv og firbente venner. Flått på dyr kan flytte seg over til deg.
  9. Oppsøk lege hvis du får et rødlig utslett rundt et bittsted, eller andre symptomer etter flåttbitt
  10. TBE (hjernebetennelse fra flått) kan forebygges ved vaksine – snakk med din nærmeste reiseklinikk, lege eller apotek dersom du blir ofte bitt av flått, og ferdes i områder der det er rapportert humane tilfeller av TBE (Agder, Telemark og Vestfold og Viken fylke)

Hos WaterCircles forsikring er vi opptatt av din sikkerhet og helse. Med vår helsetelefon er vi alltid klar til å gi deg den hjelpen og informasjonen du trenger når du trenger den mest. Husk at du kan kontakte Helsetelefonen 24/7 dersom du har behov for det.


Kontakt Helsetelefonen

Ring Helsetelefonen på: 22 13 91 37
Send e-post til: info@helsetelefonen.no

Helsetelefonen er åpen 24/7 - 365 dager i året.

Last ned Helsetelefonen-appen!

Helsetelefonen for iOS Helsetelefonen for Android